"BABKA Z ZIELONEGO WZGÓRZA"
Data dodania: 15-07-2019
Do zrobienia babki polecamy użyć matchę do celów kulinarnych.
Możesz ją zamówić klikając: TUTAJ

Składniki:
BABKA:
POLEWA:
Sposób przygotowania:
BABKA:
Smacznego!!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY
Do zrobienia babki polecamy użyć matchę do celów kulinarnych.
Możesz ją zamówić klikając: TUTAJ

Składniki:
BABKA:
- 250g masła
- 4 jajka
- 200g cukru
- 150g mąki pszennej
- 150g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki matcha
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z cytryny
POLEWA:
- 4 łyżki kakao (prawdziwego)
- 3 łyżki mleka
- 100g masła
- 80g cukru pudru
Sposób przygotowania:
BABKA:
- Włącz piekarnik na 200°C.
- Wysmaruj formę o wielkości ok. 25cm masłem lub margaryną i posyp ją bułką tartą.
- Połącz ze sobą mąki i proszek.
- W oddzielnej miseczce przygotuj przesianą przez sito matchę.
- Umyj i sparz cytrynę a następnie na małych oczkach zetrzyj jej skórkę.
- Żółtka oddziel od białek.
- Masło zmiksuj razem z cukrem na puszystą masę (masło może być roztopione wcześniej i przestudzone).
- Ciągle miksując dodawaj powoli żółtka.
- Następnie dodaj razem mąki i proszek.
- Wszystkie składniki zmiksuj na najniższych obrotach. Wsyp startą skórkę z cytryny.
- W oddzielnym naczyniu czystymi pałeczkami ubij na sztywno pianę z białek.
- Drewnianą łyżką przełóż pianę i delikatnie wymieszaj całość do jednolitej masy.
- Połowę gotowej masy przełóż do foremki, do drugiej połowy dodaj matchę i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Następnie dodaj ją do pierwszej masy i odrobinę w niej zatop.
- Ciasto wstaw do piekarnika z termoobiegiem na ok 50 min.
- Mleko z cukrem pudrem delikatnie mieszaj w rondelku, stawiając go na małym ogniu.
- Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło.
- Gdy masło się rozpuści, dodaj kakao.
- Wszystko dokładnie mieszaj nie doprowadzając do wrzenia.
- Gotową polewę przenieś na wystudzoną babkę.
Smacznego!!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY







