Schowek (0)
Zaloguj się
Załóż konto
Ekskluzywne japońskie zielone herbaty i kosmetyki.
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk
Twój koszyk jest pusty ...
ZIELONA HERBATA
MATCHA
GYOKURO
SENCHA
SHINCHA
GENMAICHA MATCHA IRI
GENMAICHA
HOUJICHA
KOSMETYKI
KREMY DO TWARZY, POD OCZY
MASECZKI
KONCENTRATY, EMULSJE, SERUM
BALSAMY, MLECZKA, LOTIONY DO CIAŁA
MYDŁA, PIANKI, PŁYNY OCZYSZCZAJĄCE
SZAMPONY, ODŻYWKI
INNE...
Ceramika i Akcesoria
Dlaczego z Japonii?
DLACZEGO JAPOŃSKA HERBATA?
DLACZEGO JAPOŃSKIE KOSMETYKI?
HISTORIA JAPOŃSKIEJ HERBATY
RODZAJE JAPOŃSKIEJ HERBATY
RÓŻNICE MIĘDZY JAPOŃSKĄ A CHIŃSKĄ ZIELONĄ HERBATĄ
WARTO WIEDZIEĆ
PRZEPISY
KRUCHE CIASTECZKA Z HERBATĄ MATCHA: PROSTE I SMACZNE:)
MATCHA ROLL CAKE
SEMIFREDDO Z MATCHA I SOSEM MALINOWYM
"BABKA Z ZIELONEGO WZGÓRZA"
TRADYCYJNY JAPOŃSKI PRZEPIS NA SCHŁODZONĄ ZIELONĄ HERBATĘ TYPU SENCHA LUB GYOKURO
KOKTAJL Z MATCHA I MANGO czyli MATCHA-MANGO!
PYSZNE MUFFINKI Z KREMEM HERBACIANYM
RUMOWE TRUFLE Z MATCHA
Dla biznesu
Kontakt
Strona główna
1
»
PRZEPISY
2
»
"BABKA Z ZIELONEGO WZGÓRZA"
0
1
2
3
0
"BABKA Z ZIELONEGO WZGÓRZA"
Data dodania: 15-07-2019
Do zrobienia babki polecamy użyć matchę do celów kulinarnych.
Możesz ją zamówić klikając:
TUTAJ
Składniki:
BABKA:
250g masła
4 jajka
200g cukru
150g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki matcha
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z cytryny
POLEWA:
4 łyżki kakao (prawdziwego)
3 łyżki mleka
100g masła
80g cukru pudru
Sposób przygotowania:
BABKA:
Włącz piekarnik na 200°C.
Wysmaruj formę o wielkości ok. 25cm masłem lub margaryną i posyp ją bułką tartą.
Połącz ze sobą mąki i proszek.
W oddzielnej miseczce przygotuj przesianą przez sito matchę.
Umyj i sparz cytrynę a następnie na małych oczkach zetrzyj jej skórkę.
Żółtka oddziel od białek.
Masło zmiksuj razem z cukrem na puszystą masę (masło może być roztopione wcześniej i przestudzone).
Ciągle miksując dodawaj powoli żółtka.
Następnie dodaj razem mąki i proszek.
Wszystkie składniki zmiksuj na najniższych obrotach. Wsyp startą skórkę z cytryny.
W oddzielnym naczyniu czystymi pałeczkami ubij na sztywno pianę z białek.
Drewnianą łyżką przełóż pianę i delikatnie wymieszaj całość do jednolitej masy.
Połowę gotowej masy przełóż do foremki, do drugiej połowy dodaj matchę i dokładnie wymieszaj łyżką.
Następnie dodaj ją do pierwszej masy i odrobinę w niej zatop.
Ciasto wstaw do piekarnika z termoobiegiem na ok 50 min.
POLEWA:
Mleko z cukrem pudrem delikatnie mieszaj w rondelku, stawiając go na małym ogniu.
Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło.
Gdy masło się rozpuści, dodaj kakao.
Wszystko dokładnie mieszaj nie doprowadzając do wrzenia.
Gotową polewę przenieś na wystudzoną babkę.
Smacznego!!
Przejdź do strony głównej
Wróć do kategorii PRZEPISY
BLOG
ZIELONA HERBATA PRZECIW INFEKCJOM GÓRNYCH DRÓG ODECHOWYCH
06-12-2019
Przeczytaj całość
KRUCHE CIASTECZKA Z HERBATĄ MATCHA: PROSTE I SMACZNE:)
13-11-2019
Przeczytaj całość
MATCHA ROLL CAKE
10-10-2019
Przeczytaj całość
ZIELONA HERBATA WSPOMAGA DZIAŁANIE ANTYBIOTYKÓW
03-10-2019
Przeczytaj całość
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl