Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » PRZEPISY2 » "BABKA Z ZIELONEGO WZGÓRZA"
0123
0

"BABKA Z ZIELONEGO WZGÓRZA"

Data dodania: 15-07-2019


Do zrobienia babki polecamy użyć matchę do celów kulinarnych.

Możesz ją zamówić klikając: TUTAJ

alt
























Składniki:


BABKA:
  • 250g masła
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  •  3 łyżeczki matcha
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  skórka z cytryny

POLEWA:
  •  4 łyżki kakao (prawdziwego)
  •  3 łyżki mleka
  •  100g masła
  •  80g cukru pudru

Sposób przygotowania:

BABKA:
  • Włącz piekarnik na 200°C.
  • Wysmaruj formę o wielkości ok. 25cm masłem lub margaryną i posyp ją bułką tartą.
  • Połącz ze sobą mąki i proszek.
  • W oddzielnej miseczce przygotuj przesianą przez sito matchę.
  • Umyj i sparz cytrynę a następnie na małych oczkach zetrzyj jej skórkę.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Masło zmiksuj razem z cukrem na puszystą masę (masło może być roztopione wcześniej i przestudzone).
  • Ciągle miksując dodawaj powoli żółtka.
  • Następnie dodaj razem mąki i proszek.
  • Wszystkie składniki zmiksuj na najniższych obrotach. Wsyp startą skórkę z cytryny.
  • W oddzielnym naczyniu czystymi pałeczkami ubij na sztywno pianę z białek.
  • Drewnianą łyżką przełóż pianę i delikatnie wymieszaj całość do jednolitej masy.
  • Połowę gotowej masy przełóż do foremki, do drugiej połowy dodaj matchę i dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Następnie dodaj ją do pierwszej masy i odrobinę w niej zatop.
  • Ciasto wstaw do piekarnika z termoobiegiem na ok 50 min.
POLEWA:
  • Mleko z cukrem pudrem delikatnie mieszaj w rondelku, stawiając go na małym ogniu.
  • Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło.
  • Gdy masło się rozpuści, dodaj kakao.
  • Wszystko dokładnie mieszaj nie doprowadzając do wrzenia.
  • Gotową polewę przenieś na wystudzoną babkę.

Smacznego!!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY

BLOG

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl