Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » RODZAJE JAPOŃSKIEJ HERBATY
0123
0

RODZAJE JAPOŃSKIEJ HERBATY


















 
Jeśli nie wiesz, jaką herbatę wybrać zadzwoń pod +48 697 010 626 lub napisz - chętnie doradzimy (pon.-pt., 9-17).
Przed wyborem herbaty warto dowiedzieć się, z jakiego zbioru pochodzi i w jaki sposób zostały przetworzone jej listki.




SHINCHA:
Oznacza „nową herbatę.”
Jest zbierana jako pierwsza i najbardziej oczekiwana, bo daje początek zbiorom.
Listki zrywane są przez kilka pierwszych, tylko słonecznych dni.
Herbata ma świeży, energetyczny smak a także witalny kolor  wiosennej zieleni.
Temperatura parzenia: 70-80°C.
Czas parzenia: 1-3 min.


GYOKURO:
Oznacza „jadeitowe krople rosy”.
Jej pierwsze parzenie trwające ok. 1 minuty, polega na przykryciu liści odrobiną wody. Stąd nazwa herbaty.
Gyokuro powstaje wyłącznie z najmłodszych listków pierwszych zbiorów co więcej, z innych herbacianych szczepów niż większość pozostałych japońskich zielonych herbat.
Jest królową wśród herbat z wyraźnie wyczuwalnym smakiem umami.
Zawiera mnóstwo mikroelementów i witamin, zwłaszcza witaminę B2 i C.
Przed zebraniem zacieniana jest w 90% na ok. 20 dni.
Te działania powodują, że rośliny zaczynają produkować więcej chlorofilu i składników prozdrowotnych.
W związku z tym liście herbaty mają ciemno zielonkawy kolor.

Smak Gyokuro porównywany jest czasem do smaku szpinaku z dodaniem odrobiny słodkości.
Z uwagi na nieco mniejszą zawartość katechin, porównując Gyokuro i Senchę, nie wyczuwa się w niej smaku goryczy. 
Temperatura parzenia: 50-60°C.

Czas parzenia: 2-3min.
Zachować ostrożność przy dolegliwościach związanych z występowaniem tachykardii lub nadciśnienia tętniczego.

















 
SENCHA:
Wśród japońskich herbat jest gatunkiem jednym z najbardziej popularnych i produkowanym w największej ilości.
To herbata niezacieniana. Zawiera katechinę, teinę oraz dużo witaminy C. Zalecana jest do spożycia po posiłkach, gdyż doskonale wpływa na trawienie.
Sencha pozyskiwana jest z różnych zbiorów. Jednak najlepszą jej jakość uzyskuje się ze zbioru najwcześniejszego Shincha.
Wygląd herbaty jest bardzo charakterystyczny i przypomina igiełki. Dzieje się tak, gdyż w trakcie jej przetwarzania listki są zwijane wzdłuż.
Im ciemniejsze igiełki, tym lepsza jakość herbaty.
Pijąc Senchę można wyczuć smak goryczki z jednoczesną jej delikatnością.
Temperatura parzenia: 70-80°C.
Czas parzenia:1-3min.
 
















 
MATCHA:
To herbata, której  najlepsze zbiory używa się do japońskiej ceremonii parzenia herbaty.
Matcha powstaje z dalszego przetwarzania Tenchy. Oprócz polifenoli zawiera dużo l-teaniny, która wspomaga koncentrację i zapamiętywanie z jednoczesnym efektem odprężenia.
Ponadto obecne są w niej kofeina, żelazo, potas, cynk, wapń, witamina C, E, A.
Sproszkowaną formę herbaty uzyskuje się dzięki specjalnym żarnom, które mielą listki bardzo powoli, ok. 30g na godzinę.
O wysokiej jakości Matchy decyduje kilka czynników. Jeżeli powstaje ona z młodych, wczesnowiosennych zbiorów, które dodatkowo posiadają drzewa liczące sobie ok. 30 lat, wtedy  z pewnością może być ona wykorzystana do herbacianej uczty.
Przebieg ceremonii opisany został w dziale: RÓŻNICE MIĘDZY CHIŃSKĄ A JAPOŃSKĄ ZIELONĄ HERBATĄ.
Spożycie Matchy w warunkach domowych jak najbardziej jest możliwe. Potrzebujemy matchę, którą w naszym sklepie rekomendujemy i gwarantujemy jej znakomitą jakość, a także zwykłą miseczkę lub matchawan dla bardziej wyrafinowanych smakoszy. Dużym uproszczeniem w przyrządzaniu naparu będzie chasen, czyli bambusowy pędzelek służący do rozbicia grudek i spienienia napoju. Możemy także do zestawu dodać sitko, przez które przesiewa się Matchę oraz bambusowy chashaku, którym nabiera się zielony proszek.
Pamiętajmy, że Matcha to herbata, która nie ulega rozpuszczeniu w wodzie. Dlatego wypijamy całą jej zawartość a nie tylko napar. Dzięki temu dostarczamy do organizmu bardzo dużą ilość substancji prozdrowotnych, np. poprawiających perystaltykę jelit. Zamiast karmić organizm lekami przeczyszczającymi, warto zainwestować w Matchę - efekty gwarantowane.
Matchę można wykorzystać w kulinariach. Zazwyczaj stosuje się wtedy jej wersję for cooking.
Zachęcamy do poeksperymentowania z herbatą w kuchni i zaskoczenia gości zielonymi potrawami.
Ciekawe pomysły z wykorzystaniem matcha w potrawach znajdą Państwo w naszych wpisach.
Temperatura parzenia: 60°C.
Czas parzenia: -
Po otwarciu przechowywać w lodówce!
Ostrożnie stosować u osób z tachykardią lub nadciśnieniem tętniczym.

KUKICHA:
to herbata, w skład której wchodzą łodyżki i pędy letnich zbiorów Senchy.
Zawiera teaninę działającą antystresowo. Należy do herbat mało pobudzających, więc można ją podawać osobom z nadciśnieniem tętniczym.
Ma piękny żółto-zielonkawy kolor i wyraźny smak.
Temperatura parzenia: 70-80°C.
Czas parzenia: 1-3min.

 
HOUJICHA:
To herbata powstała z liści Banchy, zbierana w trakcie ostatnich zbiorów.
Liście jej są prażone, co wpływa na lekko orzechowy smak, zapach i ciemno brązowy wygląd herbaty.
Zawiera mało teiny, więc jest kolejną, która może być pita przez dzieci i osoby starsze. Wpływa korzystnie na nadciśnienie, cholesterol i problem z otyłością.
Temperatura parzenia: 90-100°C.
Czas parzenia: 30sek.



GENMAICHA:
Genmaicha powstaje z późniejszego zbioru Senchy.
Charakterystycznym jej dodatkiem jest ryż.
Dlaczego ryż zaczęto dodawać do herbaty? Z potrzeby zaoszczędzenia na surowcu.
Dawniej nie wszystkich było stać na zakup herbaty. Dlatego aby nie zużywać jej  w dużych ilościach, połączono ową z ryżem.
Do przygotowania naparu potrzebujemy prażonego ryżu- możemy sami go uprażyć na patelni a potem dodać do Senchy.
Smak herbaty przypomina nieco Houjichę: orzechowo- kawowy z domieszką Senchy.
Temperatura parzenia: 90°C.
Czas parzenia: 30 sek.
















GENMAICHA MATCHA IRI:
Ciekawą propozycję smakową tworzy połączenie ww. Genmaichy ze sproszkowaną matchą. Dzięki dodaniu do Genmaichy nowego składnika, uzyskujemy odmienny smak oraz piękny zielonkawy kolor naparu.
Temperatura parzenia: 89-90°C.
Czas parzenia: 30 sek.



 
KABUSECHA:
Jest herbatą, która podobnie jak Gyokuro zostaje zacieniana ale na ok. 10 dni przed zbiorem. Zacienianie odbywa się na obszarze o połowę mniejszym niż w przypadku poprzedniej herbaty.
Smak podobny jest nieco do Gyokuro i Sencha.
Temperatura parzenia: 70-80°C.
Czas parzenia: 2-3 min.

 















TENCHA:
Listki herbaty Tencha wyglądem nie przypominają japońskiej herbaty, gdyż nie są zwijane. Po krótkim zetknięciu z parą wodną wkładane są do specjalnych pieców i długo w nich pieczone.
Tenchę podobnie jak Gyokuro prawie w całości zacienia się na czas od 2 do nawet 4 tygodni. Dzięki temu listki produkują więcej chlorofilu.
Herbatę tę głównie używa się do produkcji Matcha.
Temperatura parzenia: 60-70°C.
Czas parzenia: 1-2 min.


 
BANCHA:
Zbiory Banchy odbywają się w późniejszym okresie. W trakcie uprawy jest niezacieniana.
Podobnie jak Kukicha zawiera mało kofeiny, dlatego może być stosowana przez dzieci i osoby starsze. Smak Banchy jest bardzo delikatny, mniej aromatyczny niż Senchy, choć pochodzi z tych samych plantacji.
Herbata ta ma lekko zasadowy odczyn więc zadziała prawidłowo na zgagę i odkwaszenie organizmu.
Temperatura parzenia: 80-90°C.
Czas parzenia: 1-3 min.
 

Przejdź do strony głównej

BLOG

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl