Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty, ceramika i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » RODZAJE JAPOŃSKIEJ HERBATY
01
0

RODZAJE JAPOŃSKIEJ HERBATY


















 
Jeśli nie wiesz, jaką herbatę wybrać zadzwoń pod +48 697 010 626 lub napisz - chętnie doradzimy (pon.-pt., 9-17).
Przed wyborem herbaty warto dowiedzieć się, z jakiego zbioru pochodzi i w jaki sposób zostały przetworzone jej listki.




SHINCHA:
Oznacza „nową herbatę.”
Jest zbierana jako pierwsza i najbardziej oczekiwana, bo daje początek zbiorom.
Listki zrywane są przez kilka pierwszych, tylko słonecznych dni.
Herbata ma świeży, energetyczny smak a także witalny kolor  wiosennej zieleni.
Temperatura parzenia: 70-80°C.
Czas parzenia: 1-3 min.


GYOKURO:
Oznacza „jadeitowe krople rosy”.
Jej pierwsze parzenie trwające ok. 1 minuty, polega na przykryciu liści odrobiną wody. Stąd nazwa herbaty.
Gyokuro powstaje wyłącznie z najmłodszych listków pierwszych zbiorów co więcej, z innych herbacianych szczepów niż większość pozostałych japońskich zielonych herbat.
Jest królową wśród herbat z wyraźnie wyczuwalnym smakiem umami.
Zawiera mnóstwo mikroelementów i witamin, zwłaszcza witaminę B2 i C.
Przed zebraniem zacieniana jest w 90% na ok. 20 dni.
Te działania powodują, że rośliny zaczynają produkować więcej chlorofilu i składników prozdrowotnych.
W związku z tym liście herbaty mają ciemno zielonkawy kolor.

Smak Gyokuro porównywany jest czasem do smaku szpinaku z dodaniem odrobiny słodkości.
Z uwagi na nieco mniejszą zawartość katechin, porównując Gyokuro i Senchę, nie wyczuwa się w niej smaku goryczy. 
Temperatura parzenia: 50-60°C.

Czas parzenia: 2-3min.
Zachować ostrożność przy dolegliwościach związanych z występowaniem tachykardii lub nadciśnienia tętniczego.

















 
SENCHA:
Wśród japońskich herbat jest gatunkiem jednym z najbardziej popularnych i produkowanym w największej ilości.
To herbata niezacieniana. Zawiera katechinę, teinę oraz dużo witaminy C. Zalecana jest do spożycia po posiłkach, gdyż doskonale wpływa na trawienie.
Sencha pozyskiwana jest z różnych zbiorów. Jednak najlepszą jej jakość uzyskuje się ze zbioru najwcześniejszego Shincha.
Wygląd herbaty jest bardzo charakterystyczny i przypomina igiełki. Dzieje się tak, gdyż w trakcie jej przetwarzania listki są zwijane wzdłuż.
Im ciemniejsze igiełki, tym lepsza jakość herbaty.
Pijąc Senchę można wyczuć smak goryczki z jednoczesną jej delikatnością.
Temperatura parzenia: 70-80°C.
Czas parzenia:1-3min.
 
















 
MATCHA:
To herbata, której  najlepsze zbiory używa się do japońskiej ceremonii parzenia herbaty.
Matcha powstaje z dalszego przetwarzania Tenchy. Oprócz polifenoli zawiera dużo l-teaniny, która wspomaga koncentrację i zapamiętywanie z jednoczesnym efektem odprężenia.
Ponadto obecne są w niej kofeina, żelazo, potas, cynk, wapń, witamina C, E, A.
Sproszkowaną formę herbaty uzyskuje się dzięki specjalnym żarnom, które mielą listki bardzo powoli, ok. 30g na godzinę.
O wysokiej jakości Matchy decyduje kilka czynników. Jeżeli powstaje ona z młodych, wczesnowiosennych zbiorów, które dodatkowo posiadają drzewa liczące sobie ok. 30 lat, wtedy  z pewnością może być ona wykorzystana do herbacianej uczty.
Przebieg ceremonii opisany został w dziale: RÓŻNICE MIĘDZY CHIŃSKĄ A JAPOŃSKĄ ZIELONĄ HERBATĄ.
Spożycie Matchy w warunkach domowych jak najbardziej jest możliwe. Potrzebujemy matchę, którą w naszym sklepie rekomendujemy i gwarantujemy jej znakomitą jakość, a także zwykłą miseczkę lub matchawan dla bardziej wyrafinowanych smakoszy. Dużym uproszczeniem w przyrządzaniu naparu będzie chasen, czyli bambusowy pędzelek służący do rozbicia grudek i spienienia napoju. Możemy także do zestawu dodać sitko, przez które przesiewa się Matchę oraz bambusowy chashaku, którym nabiera się zielony proszek.
Pamiętajmy, że Matcha to herbata, która nie ulega rozpuszczeniu w wodzie. Dlatego wypijamy całą jej zawartość a nie tylko napar. Dzięki temu dostarczamy do organizmu bardzo dużą ilość substancji prozdrowotnych, np. poprawiających perystaltykę jelit. Zamiast karmić organizm lekami przeczyszczającymi, warto zainwestować w Matchę - efekty gwarantowane.
Matchę można wykorzystać w kulinariach. Zazwyczaj stosuje się wtedy jej wersję for cooking.
Zachęcamy do poeksperymentowania z herbatą w kuchni i zaskoczenia gości zielonymi potrawami.
Ciekawe pomysły z wykorzystaniem matcha w potrawach znajdą Państwo w naszych wpisach.
Temperatura parzenia: 60°C.
Czas parzenia: -
Po otwarciu przechowywać w lodówce!
Ostrożnie stosować u osób z tachykardią lub nadciśnieniem tętniczym.

KUKICHA:
to herbata, w skład której wchodzą łodyżki i pędy letnich zbiorów Senchy.
Zawiera teaninę działającą antystresowo. Należy do herbat mało pobudzających, więc można ją podawać osobom z nadciśnieniem tętniczym.
Ma piękny żółto-zielonkawy kolor i wyraźny smak.
Temperatura parzenia: 70-80°C.
Czas parzenia: 1-3min.

 
HOUJICHA:
To herbata powstała z liści Banchy, zbierana w trakcie ostatnich zbiorów.
Liście jej są prażone, co wpływa na lekko orzechowy smak, zapach i ciemno brązowy wygląd herbaty.
Zawiera mało teiny, więc jest kolejną, która może być pita przez dzieci i osoby starsze. Wpływa korzystnie na nadciśnienie, cholesterol i problem z otyłością.
Temperatura parzenia: 90-100°C.
Czas parzenia: 30sek.



GENMAICHA:
Genmaicha powstaje z późniejszego zbioru Senchy.
Charakterystycznym jej dodatkiem jest ryż.
Dlaczego ryż zaczęto dodawać do herbaty? Z potrzeby zaoszczędzenia na surowcu.
Dawniej nie wszystkich było stać na zakup herbaty. Dlatego aby nie zużywać jej  w dużych ilościach, połączono ową z ryżem.
Do przygotowania naparu potrzebujemy prażonego ryżu- możemy sami go uprażyć na patelni a potem dodać do Senchy.
Smak herbaty przypomina nieco Houjichę: orzechowo- kawowy z domieszką Senchy.
Temperatura parzenia: 90°C.
Czas parzenia: 30 sek.
















GENMAICHA MATCHA IRI:
Ciekawą propozycję smakową tworzy połączenie ww. Genmaichy ze sproszkowaną matchą. Dzięki dodaniu do Genmaichy nowego składnika, uzyskujemy odmienny smak oraz piękny zielonkawy kolor naparu.
Temperatura parzenia: 89-90°C.
Czas parzenia: 30 sek.



 
KABUSECHA:
Jest herbatą, która podobnie jak Gyokuro zostaje zacieniana ale na ok. 10 dni przed zbiorem. Zacienianie odbywa się na obszarze o połowę mniejszym niż w przypadku poprzedniej herbaty.
Smak podobny jest nieco do Gyokuro i Sencha.
Temperatura parzenia: 70-80°C.
Czas parzenia: 2-3 min.

 















TENCHA:
Listki herbaty Tencha wyglądem nie przypominają japońskiej herbaty, gdyż nie są zwijane. Po krótkim zetknięciu z parą wodną wkładane są do specjalnych pieców i długo w nich pieczone.
Tenchę podobnie jak Gyokuro prawie w całości zacienia się na czas od 2 do nawet 4 tygodni. Dzięki temu listki produkują więcej chlorofilu.
Herbatę tę głównie używa się do produkcji Matcha.
Temperatura parzenia: 60-70°C.
Czas parzenia: 1-2 min.


 
BANCHA:
Zbiory Banchy odbywają się w późniejszym okresie. W trakcie uprawy jest niezacieniana.
Podobnie jak Kukicha zawiera mało kofeiny, dlatego może być stosowana przez dzieci i osoby starsze. Smak Banchy jest bardzo delikatny, mniej aromatyczny niż Senchy, choć pochodzi z tych samych plantacji.
Herbata ta ma lekko zasadowy odczyn więc zadziała prawidłowo na zgagę i odkwaszenie organizmu.
Temperatura parzenia: 80-90°C.
Czas parzenia: 1-3 min.
 

Przejdź do strony głównej

BLOG

Sklep internetowy shopGold
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ