Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty, ceramika i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » PRZEPISY » MATCHA ROLL CAKE
01
0

MATCHA ROLL CAKE

Data dodania: 10-10-2019



alt
















Do zrobienia Matcha Roll Cake polecamy użyć  herbatę Matcha do celów kulinarnych.
Możesz ją zamówić, klikając TUTAJ

Składniki:

Ciasto:
  •  4 jajka
  •  200g cukru
  •  ¾ szklanki mąki pszennej
  •  ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  •  2 łyżki stołowe ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki Matcha
Nadzienie:
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka stołowa cukru

Sposób przygotowania:
  • Na początku należy pamiętać aby śmietanka, którą będziesz ubijać na krem, była ok.12 godzin przed użyciem w lodówce.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 °C, przesiej przez sito mąki z Matcha. Dodaj do nich proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wbij żółtka, do drugiej białka. Pamiętaj, aby miska, w której znajdzie się białko była sucha, najlepiej metalowa. Do miski z białkiem nie może dostać się nawet odrobina żółtka. Możesz dodać do białka szczyptę soli.
  • Ubij żółtka mikserem, stopniowo dodając ½ porcji cukru.
  • Następnie ubij białko, dodając stopniowo drugą połowę cukru. Pamiętaj o czystych pałeczkach do miksowania przy ubijaniu białek!
  • Do miski z ubitymi żółtkami dodaj przesiane przez sito mąki z Matcha mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Następnie dodaj ciepłe mleko. Gdy trudne będzie wymieszanie składników, wtedy zacznij dodawać ubite wcześniej białko. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Przygotuj formę o wym. 30x40cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wlej na nią masę i włóż do piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez ok. 10 min. Pamiętaj aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, gdyż ciasto może opaść.
  • Następnie wyjmij z piekarnika formę z ciastem i włóż do plastikowej torby (rękawa do pieczenia) po to, aby ciasto zachowało wilgotność.
  • Odstaw go do ostygnięcia.
  • W dużej misce ubij śmietankę z cukrem do sztywności. Zazwyczaj ubijanie trwa kilka minut.
  • Gdy masa będzie gotowa, ciasto wyłóż na blat. Odetnij przypieczone brzegi.
  • Nałóż krem na ciasto i zwiń w roladkę.
  • Włóż ciasto do lodówki na ok 30 minut a potem wyjmij i spróbuj:)
Smacznego!

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY

BLOG

Sklep internetowy shopGold
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ