MATCHA ROLL CAKE
Data dodania: 10-10-2019
Do zrobienia Matcha Roll Cake polecamy użyć herbatę Matcha do celów kulinarnych.
Możesz ją zamówić, klikając TUTAJ
Składniki:
Ciasto:
Sposób przygotowania:
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY
Do zrobienia Matcha Roll Cake polecamy użyć herbatę Matcha do celów kulinarnych.
Możesz ją zamówić, klikając TUTAJ
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 200g cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki stołowe ciepłego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki Matcha
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka stołowa cukru
Sposób przygotowania:
- Na początku należy pamiętać aby śmietanka, którą będziesz ubijać na krem, była ok.12 godzin przed użyciem w lodówce.
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C, przesiej przez sito mąki z Matcha. Dodaj do nich proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wbij żółtka, do drugiej białka. Pamiętaj, aby miska, w której znajdzie się białko była sucha, najlepiej metalowa. Do miski z białkiem nie może dostać się nawet odrobina żółtka. Możesz dodać do białka szczyptę soli.
- Ubij żółtka mikserem, stopniowo dodając ½ porcji cukru.
- Następnie ubij białko, dodając stopniowo drugą połowę cukru. Pamiętaj o czystych pałeczkach do miksowania przy ubijaniu białek!
- Do miski z ubitymi żółtkami dodaj przesiane przez sito mąki z Matcha mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Następnie dodaj ciepłe mleko. Gdy trudne będzie wymieszanie składników, wtedy zacznij dodawać ubite wcześniej białko. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
- Przygotuj formę o wym. 30x40cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wlej na nią masę i włóż do piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez ok. 10 min. Pamiętaj aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, gdyż ciasto może opaść.
- Następnie wyjmij z piekarnika formę z ciastem i włóż do plastikowej torby (rękawa do pieczenia) po to, aby ciasto zachowało wilgotność.
- Odstaw go do ostygnięcia.
- W dużej misce ubij śmietankę z cukrem do sztywności. Zazwyczaj ubijanie trwa kilka minut.
- Gdy masa będzie gotowa, ciasto wyłóż na blat. Odetnij przypieczone brzegi.
- Nałóż krem na ciasto i zwiń w roladkę.
- Włóż ciasto do lodówki na ok 30 minut a potem wyjmij i spróbuj:)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY