Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » PRZEPISY2 » MATCHA ROLL CAKE
0123
0

MATCHA ROLL CAKE

Data dodania: 10-10-2019


alt
















Do zrobienia Matcha Roll Cake polecamy użyć  herbatę Matcha do celów kulinarnych.
Możesz ją zamówić, klikając TUTAJ

Składniki:

Ciasto:
  •  4 jajka
  •  200g cukru
  •  ¾ szklanki mąki pszennej
  •  ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  •  2 łyżki stołowe ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki Matcha
Nadzienie:
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka stołowa cukru

Sposób przygotowania:
  • Na początku należy pamiętać aby śmietanka, którą będziesz ubijać na krem, była ok.12 godzin przed użyciem w lodówce.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 °C, przesiej przez sito mąki z Matcha. Dodaj do nich proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wbij żółtka, do drugiej białka. Pamiętaj, aby miska, w której znajdzie się białko była sucha, najlepiej metalowa. Do miski z białkiem nie może dostać się nawet odrobina żółtka. Możesz dodać do białka szczyptę soli.
  • Ubij żółtka mikserem, stopniowo dodając ½ porcji cukru.
  • Następnie ubij białko, dodając stopniowo drugą połowę cukru. Pamiętaj o czystych pałeczkach do miksowania przy ubijaniu białek!
  • Do miski z ubitymi żółtkami dodaj przesiane przez sito mąki z Matcha mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Następnie dodaj ciepłe mleko. Gdy trudne będzie wymieszanie składników, wtedy zacznij dodawać ubite wcześniej białko. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Przygotuj formę o wym. 30x40cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wlej na nią masę i włóż do piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez ok. 10 min. Pamiętaj aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, gdyż ciasto może opaść.
  • Następnie wyjmij z piekarnika formę z ciastem i włóż do plastikowej torby (rękawa do pieczenia) po to, aby ciasto zachowało wilgotność.
  • Odstaw go do ostygnięcia.
  • W dużej misce ubij śmietankę z cukrem do sztywności. Zazwyczaj ubijanie trwa kilka minut.
  • Gdy masa będzie gotowa, ciasto wyłóż na blat. Odetnij przypieczone brzegi.
  • Nałóż krem na ciasto i zwiń w roladkę.
  • Włóż ciasto do lodówki na ok 30 minut a potem wyjmij i spróbuj:)
Smacznego!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY

BLOG

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl