Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » HISTORIA JAPOŃSKIEJ HERBATY
0123
0

HISTORIA JAPOŃSKIEJ HERBATY














 

„Camellia sinensis” to ten sam rodzaj krzewu, który uprawiany jest zarówno w Chinach czy Japonii.

Do Japonii prawdopodobnie dotarł za panowania dynastii Tang (618-907).

Więcej wzmianek na ten temat jest z roku 1191, kiedy mnich Eisai powrócił z Chin do Kraju Kwitnącej Wiśni i  napisał „Traktat o piciu herbaty dla zdrowia,” w którym zaznaczył, że zielona herbata ma wiele właściwości prozdrowotnych i pro-duchowych.  Od tego czasu Japończycy zaczęli tworzyć własną historię zielonej herbaty poprzez oryginalny smak, aromat i ceremonię jej picia.

Warto wspomnieć o odkrytym w 1908 roku przez japońskiego badacza Kikunae Ikeda smaku UMAMI, piątym poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim, który z pewnością znajdą Państwo w proponowanych na naszej stronie herbatach.

Smak ten uzyskuje się dzięki obecności kwasu glutaminowego, pełniącego rolę ważnego neuroprzekaźnika. Jest on wysoce ceniony przez Japończyków i znawców herbat.

W kulturze chińskiej pierwszy napar zielonej herbaty jest zazwyczaj wylewany. Chińczycy rozkoszują się dopiero drugim parzeniem.

Pierwsze parzenie większości japońskich herbat jest jak najbardziej nadające się do spożycia i smakuje rewelacyjnie.

Pamiętajmy, że zielona herbata może być parzona nawet trzykrotnie.

Należy zwrócić uwagę na jakość wody potrzebnej do przygotowania herbaty. Im bardziej miękka, tym lepszy uzyska się napar.

Tych, którym nie przypadną walory  smakowe zielonej herbaty, na pewno przekonają jej właściwości prozdrowotne.

Więcej na ten temat znajdą Państwo w dziale : BADANIA NAUKOWE.


Przejdź do strony głównej

BLOG

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl