ZIELONA HERBATA & PUDDING
Data dodania: 06-03-2020
Do zrobienia puddingu polecamy użyć herbatę zieloną o nazwie HOUJICHA / HOJICHA.
Możesz ją zamówić, klikając TUTAJ

Składniki na pudding:
Sposób wykonania:
Przygotowanie sosu karmelowego:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY
Do zrobienia puddingu polecamy użyć herbatę zieloną o nazwie HOUJICHA / HOJICHA.
Możesz ją zamówić, klikając TUTAJ

Składniki na pudding:
- 2 jajka
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe mleka skondensowanego
- 400 ml mleka
- 15g herbaty Houjicha
Sposób wykonania:
- Aby zaparzyć Hojichę, potrzebne jest zalanie jej wodą w temp. 90-100°C. Nie obawiaj się wysokiej temperatury. Hojicha jako nieliczna wśród zielonych herbat może być przygotowywana w ten sposób.
- Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
- W małym rondelku podgrzej mleko aż zrobi się gorące.
- Zdejmij go z ognia i dodaj Hojichę. Przykryj pokrywką na 5 minut.
- Następnie dodaj do rondelka cukier i mleko skondensowane.
- Całość mieszaj aż do rozpuszczenia cukru.
- W oddzielnej misce rozbij 2 jajka i wymieszaj je.
- Stopniowo dodawaj do nich mleko z herbatą i pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj.
- W celu usunięcia grudek możesz przelać całość przez sito.
- Pudding wlej do 6 małych miseczek.
- Miseczki przełóż do brytfanny i zalej gorącą wodą na wysokość ok 1cm (kąpiel wodna).
- Pudding piecz przez ok. 20-30 minut.
- Po wyjęciu polej sosem karmelowym lub likierem o dowolnym smaku.
Przygotowanie sosu karmelowego:
Składniki:
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Cukier wsyp równomiernie do garnuszka i stapiaj na małym ogniu przez kilka minut aż do uzyskania złotego koloru. Uważaj aby nie miał ciemnej barwy, gdyż będzie gorzki!
- Zdejmij z ognia, dodaj wodę. Uważaj bo pryska!!
- 100g cukru
- 40g masła
- 60g śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
- Cukier wsyp równomiernie do garnuszka. Nie mieszając go, na małym ogniu stapiaj przez ok. 10 minut.
- Gdy cukier będzie miał złoty kolor, dodaj do niego masło i szybko wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Zdejmij z ognia garnuszek. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj do konsystencji śmietankę. Mieszaj energicznie aż do powstania jednolitej masy.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY







