Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » PRZEPISY » ZIELONA HERBATA & PUDDING
0123
0

ZIELONA HERBATA & PUDDING

Data dodania: 06-03-2020


Do zrobienia puddingu polecamy użyć herbatę zieloną o nazwie HOUJICHA / HOJICHA.

Możesz ją zamówić, klikając TUTAJ



alt



















Składniki na pudding:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe mleka skondensowanego
  • 400 ml mleka
  • 15g  herbaty Houjicha

Sposób wykonania:
 
  • Aby zaparzyć Hojichę, potrzebne jest zalanie jej wodą w temp. 90-100°C. Nie obawiaj się wysokiej temperatury. Hojicha jako nieliczna wśród zielonych herbat może być przygotowywana w ten sposób.
  • Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
  • W małym rondelku podgrzej mleko aż zrobi się gorące.
  • Zdejmij go z ognia i dodaj Hojichę. Przykryj pokrywką na 5 minut.
  • Następnie dodaj do rondelka cukier i mleko skondensowane.
  • Całość mieszaj aż do rozpuszczenia cukru.
  • W oddzielnej misce rozbij 2 jajka i wymieszaj je.
  • Stopniowo dodawaj do nich mleko z herbatą i pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj.
  • W celu usunięcia grudek możesz przelać całość przez sito.
  • Pudding wlej do 6 małych miseczek.
  • Miseczki przełóż do brytfanny i zalej gorącą wodą na wysokość ok 1cm (kąpiel wodna).
  • Pudding piecz przez ok. 20-30 minut.
  • Po wyjęciu polej sosem karmelowym lub likierem o dowolnym smaku.

Przygotowanie sosu karmelowego:

Składniki:
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:
 
  • Cukier wsyp równomiernie do garnuszka i stapiaj na małym ogniu przez kilka minut aż do uzyskania złotego koloru. Uważaj aby nie miał ciemnej barwy, gdyż będzie gorzki!
  • Zdejmij z ognia, dodaj wodę. Uważaj bo pryska!!
lub:
  • 100g cukru
  • 40g masła
  • 60g śmietany kremówki

Sposób przygotowania:
 
  • Cukier wsyp równomiernie do garnuszka. Nie mieszając go, na małym ogniu stapiaj przez ok. 10 minut.
  • Gdy cukier będzie miał złoty kolor, dodaj do niego masło i szybko wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Zdejmij z ognia garnuszek. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj do konsystencji śmietankę. Mieszaj energicznie aż do powstania jednolitej masy.
Smacznego!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY

BLOG

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl