Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty, ceramika i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » PRZEPISY » ZIELONA HERBATA & PUDDING
01
0

ZIELONA HERBATA & PUDDING

Data dodania: 06-03-2020



Do zrobienia puddingu polecamy użyć herbatę zieloną o nazwie HOUJICHA / HOJICHA.

Możesz ją zamówić, klikając TUTAJ



alt



















Składniki na pudding:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe mleka skondensowanego
  • 400 ml mleka
  • 15g  herbaty Houjicha

Sposób wykonania:
 
  • Aby zaparzyć Hojichę, potrzebne jest zalanie jej wodą w temp. 90-100°C. Nie obawiaj się wysokiej temperatury. Hojicha jako nieliczna wśród zielonych herbat może być przygotowywana w ten sposób.
  • Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
  • W małym rondelku podgrzej mleko aż zrobi się gorące.
  • Zdejmij go z ognia i dodaj Hojichę. Przykryj pokrywką na 5 minut.
  • Następnie dodaj do rondelka cukier i mleko skondensowane.
  • Całość mieszaj aż do rozpuszczenia cukru.
  • W oddzielnej misce rozbij 2 jajka i wymieszaj je.
  • Stopniowo dodawaj do nich mleko z herbatą i pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj.
  • W celu usunięcia grudek możesz przelać całość przez sito.
  • Pudding wlej do 6 małych miseczek.
  • Miseczki przełóż do brytfanny i zalej gorącą wodą na wysokość ok 1cm (kąpiel wodna).
  • Pudding piecz przez ok. 20-30 minut.
  • Po wyjęciu polej sosem karmelowym lub likierem o dowolnym smaku.

Przygotowanie sosu karmelowego:

Składniki:
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody

Sposób przygotowania:
 
  • Cukier wsyp równomiernie do garnuszka i stapiaj na małym ogniu przez kilka minut aż do uzyskania złotego koloru. Uważaj aby nie miał ciemnej barwy, gdyż będzie gorzki!
  • Zdejmij z ognia, dodaj wodę. Uważaj bo pryska!!
lub:
  • 100g cukru
  • 40g masła
  • 60g śmietany kremówki

Sposób przygotowania:
 
  • Cukier wsyp równomiernie do garnuszka. Nie mieszając go, na małym ogniu stapiaj przez ok. 10 minut.
  • Gdy cukier będzie miał złoty kolor, dodaj do niego masło i szybko wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Zdejmij z ognia garnuszek. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj do konsystencji śmietankę. Mieszaj energicznie aż do powstania jednolitej masy.
Smacznego!

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY

BLOG

Sklep internetowy shopGold
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ