Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty, ceramika i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » RÓŻNICE MIĘDZY JAPOŃSKĄ A CHIŃSKĄ ZIELONĄ HERBATĄ
01
0

RÓŻNICE MIĘDZY JAPOŃSKĄ A CHIŃSKĄ ZIELONĄ HERBATĄ


Oprócz różnicy w ochronie środowiska, o której można przeczytać w zakładce "DLACZEGO JAPOŃSKA HERBATA?" i przełożenia jej na uprawę herbaty, należy uwzględnić następujące:
 

- metodę produkcji:



 










Liście chińskiej zielonej herbaty po zerwaniu przez kilka godzin przechodzą etap więdnięcia. Następnie za pomocą specjalnych rozgrzanych patelni lub pieców zatrzymuje się u nich proces oksydacji. Wedle niektórych   uważa się, że pomiędzy pierwszym a drugim etapem przetwarzania, liście herbaty rozpoczynają proces fermentacji, co prowadzi do powolnej utraty składników odżywczych.


W Japonii liście zielonej herbaty krótko po zerwaniu traktowane są gorącą parą wodną.

Skrócone działanie parą wodną nazywa się asamushi. Wydłużone działanie parą wodną to fukamushi.
 

- jeden krzew, wiele szczepów:
 

Wpływ szczepu na smak herbaty jest znaczący. Wyróżnia się kilkaset szczepów. W Japonii wiele herbat wytwarza się z krzewu yabukita. Zabranie ze sobą jego sadzonek i nasion poza granice państwa  wiąże się z dużymi konsekwencjami karnymi.
 

-teren uprawy:
 

 












Japonia to obszar z licznymi wulkanami, otoczony Oceanem Spokojnym. 

W Japonii, w przeciwieństwie do Chin, herbaciane plantacje położone są na małej wysokości, liczącej do 700 m.n.p.m.


Tereny obfite w herbaciane pola to między innymi: wyspy Honsiu i Kiusiu.

Znane prefektury (jednostki administracyjne), na których uprawiana jest zielona herbata to: Shizuoka ( ok 40% produkcji pochodzi z tego obszaru), Kyoto –rejon Uji, ceniony najbardziej przez herbacianych smakoszy, Kagoshima, Nagasaki, Fukuoka- rejon Yame.

W naszym sklepie znajdą Państwo herbaty z rejonów Uji.
 

-zbiory:
 












 


W Japonii zbiory trwają zazwyczaj od końca kwietnia do końca października.

Mają one określone nazwy:
*Shincha- nowa herbata, zbierana tuż przed typowymi zbiorami

*Ichibancha- pierwsza herbata, obejmuje też Shinchę (kwiecień-maj)

*Nibancha- drugi zbiór (czerwiec-koniec lipca)

*Sanbancha- trzeci zbiór (sierpień)

*Yonbancha- ostatni zbiór (wrzesień-koniec października).


W Chinach zbiory rozpoczynają się na samym początku kwietnia a kończą w listopadzie.
 

-ceremonia picia zielonej herbaty:


Japońska ceremonia picia zielonej herbaty nazywa się chanoyu.

Mistrzowie chanoyu uczą, że „picie herbaty zawiera w sobie dążenia do uzyskania piękności gestów, przedmiotów i serca, by ofiarować ją przyjaciołom.”

W trakcie ceremonii używa się herbaty Matcha, do której produkcji listki z krzewów są ręcznie zbierane.

Zachęcamy Państwa do zapoznania się z naszą ofertą na ekskluzywną herbatę MATCHA.

Gwarantujemy jej najwyższą jakość.

Chanoyu odbywa się w pawilonie herbacianym położonym w ogrodzie, do którego wchodzi się przez niewielki otwór o wym. 70x80cm. Otwór ten oznacza równość wszystkich uczestników ceremonii.

Przed wejściem do pawilonu uczestnicy spotkania podziwiają otaczający ich krajobraz oraz wybierają gościa honorowego, który dba wraz z gospodarzem o przebieg spotkania.

Atmosfera uroczystości ma być oderwana od rzeczywistości, niemal fikcyjna.

Uczestnicy spotkania częstowani są lekkim posiłkiem, na który składa się zupa, ryż, ryba, warzywa.

Gospodarz zagotowuje wodę w  naczyniu o nazwie cha-gama.

Następnie przeciera miseczki i bambusową łyżeczką do każdej wsypuje po 3 miarki Matchy.

Kolejny etap to zalanie herbaty wodą o temp. 60ºC i roztrzepanie jej bambusowym pędzelkiem o nazwie chasen.

Są dwa rodzaje podawania herbaty: koicha, którą wszyscy piją z jednego naczynia kolejno podając je sobie oraz usucha, która podawana jest osobno każdemu z gości.

Pod koniec spotkania gość honorowy jeszcze raz dziękuje gospodarzowi za przygotowanie ceremonii i wspaniałą atmosferę1.

Chińska sztuka picia zielonej herbaty nazywa się Cha Dao. Pomimo tego, że jest wzorowana na japońskiej, znacznie się od niej różni.

Inne są naczynia, w których podaje się herbatę oraz cały przebieg spotkania.



W Chinach zwraca się uwagę na aspekt duchowy zaś w Japonii bardziej przywiązuje się uwagę do samej ceremonii, wyrazu artystycznego całego spotkania i piękna wokół.


1Źródło: japonia.lovetotravel.pl.: „Ceremonia picia herbaty w Japonii.”


Przejdź do strony głównej

BLOG

Sklep internetowy shopGold
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ