Ekskluzywne japońskie zielone herbaty, ceramika i kosmetyki.
Oprócz różnicy w ochronie środowiska, o której można przeczytać w zakładce "DLACZEGO JAPOŃSKA HERBATA?" i przełożenia jej na uprawę herbaty, należy uwzględnić następujące:
- metodę produkcji:

Liście chińskiej zielonej herbaty po zerwaniu przez kilka godzin przechodzą etap więdnięcia. Następnie za pomocą specjalnych rozgrzanych patelni lub pieców zatrzymuje się u nich proces oksydacji. Wedle niektórych uważa się, że pomiędzy pierwszym a drugim etapem przetwarzania, liście herbaty rozpoczynają proces fermentacji, co prowadzi do powolnej utraty składników odżywczych.
W Japonii liście zielonej herbaty krótko po zerwaniu traktowane są gorącą parą wodną.
Skrócone działanie parą wodną nazywa się asamushi. Wydłużone działanie parą wodną to fukamushi.
- jeden krzew, wiele szczepów:
Wpływ szczepu na smak herbaty jest znaczący. Wyróżnia się kilkaset szczepów. W Japonii wiele herbat wytwarza się z krzewu yabukita. Zabranie ze sobą jego sadzonek i nasion poza granice państwa wiąże się z dużymi konsekwencjami karnymi.
-teren uprawy:
Japonia to obszar z licznymi wulkanami, otoczony Oceanem Spokojnym.
W Japonii, w przeciwieństwie do Chin, herbaciane plantacje położone są na małej wysokości, liczącej do 700 m.n.p.m.
Tereny obfite w herbaciane pola to między innymi: wyspy Honsiu i Kiusiu.
Znane prefektury (jednostki administracyjne), na których uprawiana jest zielona herbata to: Shizuoka ( ok 40% produkcji pochodzi z tego obszaru), Kyoto –rejon Uji, ceniony najbardziej przez herbacianych smakoszy, Kagoshima, Nagasaki, Fukuoka- rejon Yame.
W naszym sklepie znajdą Państwo herbaty z rejonów Uji.
-zbiory:

W Japonii zbiory trwają zazwyczaj od końca kwietnia do końca października.
Mają one określone nazwy:
*Shincha- nowa herbata, zbierana tuż przed typowymi zbiorami
*Ichibancha- pierwsza herbata, obejmuje też Shinchę (kwiecień-maj)
*Nibancha- drugi zbiór (czerwiec-koniec lipca)
*Sanbancha- trzeci zbiór (sierpień)
*Yonbancha- ostatni zbiór (wrzesień-koniec października).
W Chinach zbiory rozpoczynają się na samym początku kwietnia a kończą w listopadzie.
-ceremonia picia zielonej herbaty:
Japońska ceremonia picia zielonej herbaty nazywa się chanoyu.
Mistrzowie chanoyu uczą, że „picie herbaty zawiera w sobie dążenia do uzyskania piękności gestów, przedmiotów i serca, by ofiarować ją przyjaciołom.”
W trakcie ceremonii używa się herbaty Matcha, do której produkcji listki z krzewów są ręcznie zbierane.
Zachęcamy Państwa do zapoznania się z naszą ofertą na ekskluzywną herbatę MATCHA.
Gwarantujemy jej najwyższą jakość.
Chanoyu odbywa się w pawilonie herbacianym położonym w ogrodzie, do którego wchodzi się przez niewielki otwór o wym. 70x80cm. Otwór ten oznacza równość wszystkich uczestników ceremonii.
Przed wejściem do pawilonu uczestnicy spotkania podziwiają otaczający ich krajobraz oraz wybierają gościa honorowego, który dba wraz z gospodarzem o przebieg spotkania.
Atmosfera uroczystości ma być oderwana od rzeczywistości, niemal fikcyjna.
Uczestnicy spotkania częstowani są lekkim posiłkiem, na który składa się zupa, ryż, ryba, warzywa.
Gospodarz zagotowuje wodę w naczyniu o nazwie cha-gama.
Następnie przeciera miseczki i bambusową łyżeczką do każdej wsypuje po 3 miarki Matchy.
Kolejny etap to zalanie herbaty wodą o temp. 60ºC i roztrzepanie jej bambusowym pędzelkiem o nazwie chasen.
Są dwa rodzaje podawania herbaty: koicha, którą wszyscy piją z jednego naczynia kolejno podając je sobie oraz usucha, która podawana jest osobno każdemu z gości.
Pod koniec spotkania gość honorowy jeszcze raz dziękuje gospodarzowi za przygotowanie ceremonii i wspaniałą atmosferę1.
Chińska sztuka picia zielonej herbaty nazywa się Cha Dao. Pomimo tego, że jest wzorowana na japońskiej, znacznie się od niej różni.
Inne są naczynia, w których podaje się herbatę oraz cały przebieg spotkania.
W Chinach zwraca się uwagę na aspekt duchowy zaś w Japonii bardziej przywiązuje się uwagę do samej ceremonii, wyrazu artystycznego całego spotkania i piękna wokół.
1Źródło: japonia.lovetotravel.pl.: „Ceremonia picia herbaty w Japonii.”