Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » RÓŻNICE MIĘDZY JAPOŃSKĄ A CHIŃSKĄ ZIELONĄ HERBATĄ
0123
0

RÓŻNICE MIĘDZY JAPOŃSKĄ A CHIŃSKĄ ZIELONĄ HERBATĄ


Oprócz różnicy w ochronie środowiska, o której można przeczytać w zakładce "DLACZEGO JAPOŃSKA HERBATA?" i przełożenia jej na uprawę herbaty, należy uwzględnić następujące:
 

- metodę produkcji:



 










Liście chińskiej zielonej herbaty po zerwaniu przez kilka godzin przechodzą etap więdnięcia. Następnie za pomocą specjalnych rozgrzanych patelni lub pieców zatrzymuje się u nich proces oksydacji. Wedle niektórych   uważa się, że pomiędzy pierwszym a drugim etapem przetwarzania, liście herbaty rozpoczynają proces fermentacji, co prowadzi do powolnej utraty składników odżywczych.


W Japonii liście zielonej herbaty krótko po zerwaniu traktowane są gorącą parą wodną.

Skrócone działanie parą wodną nazywa się asamushi. Wydłużone działanie parą wodną to fukamushi.
 

- jeden krzew, wiele szczepów:
 

Wpływ szczepu na smak herbaty jest znaczący. Wyróżnia się kilkaset szczepów. W Japonii wiele herbat wytwarza się z krzewu yabukita. Zabranie ze sobą jego sadzonek i nasion poza granice państwa  wiąże się z dużymi konsekwencjami karnymi.
 

-teren uprawy:
 

 












Japonia to obszar z licznymi wulkanami, otoczony Oceanem Spokojnym. 

W Japonii, w przeciwieństwie do Chin, herbaciane plantacje położone są na małej wysokości, liczącej do 700 m.n.p.m.


Tereny obfite w herbaciane pola to między innymi: wyspy Honsiu i Kiusiu.

Znane prefektury (jednostki administracyjne), na których uprawiana jest zielona herbata to: Shizuoka ( ok 40% produkcji pochodzi z tego obszaru), Kyoto –rejon Uji, ceniony najbardziej przez herbacianych smakoszy, Kagoshima, Nagasaki, Fukuoka- rejon Yame.

W naszym sklepie znajdą Państwo herbaty z rejonów Uji.
 

-zbiory:
 












 


W Japonii zbiory trwają zazwyczaj od końca kwietnia do końca października.

Mają one określone nazwy:
*Shincha- nowa herbata, zbierana tuż przed typowymi zbiorami

*Ichibancha- pierwsza herbata, obejmuje też Shinchę (kwiecień-maj)

*Nibancha- drugi zbiór (czerwiec-koniec lipca)

*Sanbancha- trzeci zbiór (sierpień)

*Yonbancha- ostatni zbiór (wrzesień-koniec października).


W Chinach zbiory rozpoczynają się na samym początku kwietnia a kończą w listopadzie.
 

-ceremonia picia zielonej herbaty:


Japońska ceremonia picia zielonej herbaty nazywa się chanoyu.

Mistrzowie chanoyu uczą, że „picie herbaty zawiera w sobie dążenia do uzyskania piękności gestów, przedmiotów i serca, by ofiarować ją przyjaciołom.”

W trakcie ceremonii używa się herbaty Matcha, do której produkcji listki z krzewów są ręcznie zbierane.

Zachęcamy Państwa do zapoznania się z naszą ofertą na ekskluzywną herbatę MATCHA.

Gwarantujemy jej najwyższą jakość.

Chanoyu odbywa się w pawilonie herbacianym położonym w ogrodzie, do którego wchodzi się przez niewielki otwór o wym. 70x80cm. Otwór ten oznacza równość wszystkich uczestników ceremonii.

Przed wejściem do pawilonu uczestnicy spotkania podziwiają otaczający ich krajobraz oraz wybierają gościa honorowego, który dba wraz z gospodarzem o przebieg spotkania.

Atmosfera uroczystości ma być oderwana od rzeczywistości, niemal fikcyjna.

Uczestnicy spotkania częstowani są lekkim posiłkiem, na który składa się zupa, ryż, ryba, warzywa.

Gospodarz zagotowuje wodę w  naczyniu o nazwie cha-gama.

Następnie przeciera miseczki i bambusową łyżeczką do każdej wsypuje po 3 miarki Matchy.

Kolejny etap to zalanie herbaty wodą o temp. 60ºC i roztrzepanie jej bambusowym pędzelkiem o nazwie chasen.

Są dwa rodzaje podawania herbaty: koicha, którą wszyscy piją z jednego naczynia kolejno podając je sobie oraz usucha, która podawana jest osobno każdemu z gości.

Pod koniec spotkania gość honorowy jeszcze raz dziękuje gospodarzowi za przygotowanie ceremonii i wspaniałą atmosferę1.

Chińska sztuka picia zielonej herbaty nazywa się Cha Dao. Pomimo tego, że jest wzorowana na japońskiej, znacznie się od niej różni.

Inne są naczynia, w których podaje się herbatę oraz cały przebieg spotkania.



W Chinach zwraca się uwagę na aspekt duchowy zaś w Japonii bardziej przywiązuje się uwagę do samej ceremonii, wyrazu artystycznego całego spotkania i piękna wokół.


1Źródło: japonia.lovetotravel.pl.: „Ceremonia picia herbaty w Japonii.”


Przejdź do strony głównej

BLOG

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl