Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » PRZEPISY2 » SERNIK KRÓLEWSKI Z MATCHA, MALINAMI I BORÓWKAMI
0123
0

SERNIK KRÓLEWSKI Z MATCHA, MALINAMI I BORÓWKAMI

Data dodania: 14-01-2020


Do zrobienia sernika polecamy użyć matchę do celów kulinarnych.
Możesz ją zamówić, klikając TUTAJ

Sernik z herbatą matcha wymaga więcej poświęcenia i czasu. Niemniej warto spróbować go upiec. Ciasto smakuje i wygląda naprawdę królewsko!


alt

















Składniki:

Ciasto kruche na spód:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej, zakwaszanej śmietany 18%
  • 15g cukru waniliowego
  • 75g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: 
  • Wszystkie składniki porządnie zagnieć aż powstanie jednolita masa. Następnie włóż ciasto do lodówki na ok 30 minut.
  • Włącz piekarnik na 180°C.
  • Przygotuj blachę wyłożoną papierem.
  • Obetnij papier tak, aby był tylko na samym dnie.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na blachę. Uformuj równomiernie palcami.
  • Następnie widelcem ponakłuwaj je.
  • Włóż do piekarnika na ok 15-20 minut.
  • Gdy ciasto będzie ładnie zarumienione, wyciągnij je i odłóż do wystygnięcia.
Do zrobienia spodu możesz także użyć mniejszej ilości składników:
  • 160g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 30g roztopionego masła.
  • Składniki te zmiksuj blenderem i wyłóż nimi blachę. Piecz ok 10 min. W temp.180°C.
 
Masa serowa:
  • W trakcie robienia masy serowej formę z już upieczonym ciastem owiń kilka razy folią aluminiową lub przeciętym rękawem do pieczenia. Sernik będzie się piekł w tzw. kąpieli wodnej.
  • Polega ona na tym, że zabezpieczoną formę z ciastem będziesz zanurzać w większej formie, blasze lub naczyniu żaroodpornym wypełnionym na ok. 2 cm gorącą wodą. Ma to na celu zachowanie odpowiedniej konsystencji i wilgotności ciasta.

Składniki:
  • 1kg twarogu półtłustego, przeciśniętego przez sito
  • 300ml śmietany kremówki
  • 250g cukru
  • 6 świeżych jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżeczki przesianej przez sito matchy
  • ok. 100g malin
  • ok.50g borówek

Przygotowanie: 
  • Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Ser przeciśnięty przez sito połącz z pozostałymi składnikami.
  • Krótko zmiksuj je tak, aby tworzyły jednolitą masę.
  • Następnie używając drewnianej łyżki podziel masę na dwie części.
  • Do jednej z nich wsyp matchę, delikatnie wymieszaj.
  • Masę z matchą wylej na przygotowany wcześniej spód i piecz w kąpieli wodnej w temp. 160°C przez ok 15 minut.
  • Następnie na powstałą, delikatnie ściętą warstwę dodaj drugą.
  • Delikatnie zanurz w niej owoce.
  • Piecz ciasto ponownie w kąpieli wodnej jeszcze przez ok. 45-50 minut.
  • Po upieczeniu i wystygnięciu włóż ciasto do lodówki na ok 10 godzin.
Smacznego!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY

BLOG

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl