SERNIK KRÓLEWSKI Z MATCHA, MALINAMI I BORÓWKAMI
Data dodania: 14-01-2020
Do zrobienia sernika polecamy użyć matchę do celów kulinarnych.
Możesz ją zamówić, klikając TUTAJ
Sernik z herbatą matcha wymaga więcej poświęcenia i czasu. Niemniej warto spróbować go upiec. Ciasto smakuje i wygląda naprawdę królewsko!

Składniki:
Ciasto kruche na spód:
Przygotowanie:
Masa serowa:
Składniki:
Przygotowanie:
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY
Do zrobienia sernika polecamy użyć matchę do celów kulinarnych.
Możesz ją zamówić, klikając TUTAJ
Sernik z herbatą matcha wymaga więcej poświęcenia i czasu. Niemniej warto spróbować go upiec. Ciasto smakuje i wygląda naprawdę królewsko!

Składniki:
Ciasto kruche na spód:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej, zakwaszanej śmietany 18%
- 15g cukru waniliowego
- 75g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki porządnie zagnieć aż powstanie jednolita masa. Następnie włóż ciasto do lodówki na ok 30 minut.
- Włącz piekarnik na 180°C.
- Przygotuj blachę wyłożoną papierem.
- Obetnij papier tak, aby był tylko na samym dnie.
- Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na blachę. Uformuj równomiernie palcami.
- Następnie widelcem ponakłuwaj je.
- Włóż do piekarnika na ok 15-20 minut.
- Gdy ciasto będzie ładnie zarumienione, wyciągnij je i odłóż do wystygnięcia.
- 160g ciasteczek pełnoziarnistych
- 30g roztopionego masła.
- Składniki te zmiksuj blenderem i wyłóż nimi blachę. Piecz ok 10 min. W temp.180°C.
Masa serowa:
- W trakcie robienia masy serowej formę z już upieczonym ciastem owiń kilka razy folią aluminiową lub przeciętym rękawem do pieczenia. Sernik będzie się piekł w tzw. kąpieli wodnej.
- Polega ona na tym, że zabezpieczoną formę z ciastem będziesz zanurzać w większej formie, blasze lub naczyniu żaroodpornym wypełnionym na ok. 2 cm gorącą wodą. Ma to na celu zachowanie odpowiedniej konsystencji i wilgotności ciasta.
Składniki:
- 1kg twarogu półtłustego, przeciśniętego przez sito
- 300ml śmietany kremówki
- 250g cukru
- 6 świeżych jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżeczki przesianej przez sito matchy
- ok. 100g malin
- ok.50g borówek
Przygotowanie:
- Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Ser przeciśnięty przez sito połącz z pozostałymi składnikami.
- Krótko zmiksuj je tak, aby tworzyły jednolitą masę.
- Następnie używając drewnianej łyżki podziel masę na dwie części.
- Do jednej z nich wsyp matchę, delikatnie wymieszaj.
- Masę z matchą wylej na przygotowany wcześniej spód i piecz w kąpieli wodnej w temp. 160°C przez ok 15 minut.
- Następnie na powstałą, delikatnie ściętą warstwę dodaj drugą.
- Delikatnie zanurz w niej owoce.
- Piecz ciasto ponownie w kąpieli wodnej jeszcze przez ok. 45-50 minut.
- Po upieczeniu i wystygnięciu włóż ciasto do lodówki na ok 10 godzin.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY







