ZIELONA HERBATA W SPRAWIE COVID-19
Data dodania: 15-02-2021
Niedługo czekaliśmy na wiadomość informującą o pozytywnym wpływie zielonej herbaty na wirus SARS COV-2.
Na naszej stronie niegdyś ukazał się artykuł dotyczący badań na temat wpływu zielonej herbaty na wirus grypy: KLIKNIJ TUTAJ
Mając na uwadze ww. wyniki oraz wiele innych, niemieccy naukowcy w 2020 roku zaczęli podejmować szereg prób powstrzymania rozwoju wirusów grypy typu A jak też wirusa COVID-19 , opartych o naturalne składniki.
W fazie początkowej wirusy te lokalizują się w obrębie jamy nosowej, ustnej i gardła. Najlepiej byłoby prostymi metodami unieczynnić je. W ten sposób drobnoustroje nie miałyby możliwości rozprzestrzenienia się na dalsze części układu oddechowego oraz na kolejnych żywicieli.
Takie założenie skłoniło naukowców do wykorzystania w swej pracy wyłącznie naturalnych surowców roślinnych, wykazujących działanie przeciwwirusowe.
Opierając się na licznych badaniach, które udowodniły wpływ naturalnych składników na hamowanie rozwoju wirusów, postanowiono wybrać do tego celu następujące;
Ilość zielonej herbaty użytej do badania:
Wykorzystano 3g zielonej herbaty, połączonej z 0,1g kwasu askorbinowego (witamina C).
Substancje te zalano 300 ml świeżo przegotowanej wody, które delikatnie mieszając parzono przez 4 minuty. Po tym czasie napar został odfiltrowany.

Hodowla komórkowa:
Do badania in vitro użyto między innymi materiał pochodzący z ludzkiego nabłonka podstawnego pęcherzyków płucnych.
Hodowla wirusowa:
Do badania namnożono: wirus grypy typu A: A / H1N1, adenowirus typu 5, odpowiadający za częste infekcje górnych dróg oddechowych dzieci i młodzieży, wirus krowianki, wykorzystywany do produkcji szczepionek przeciw ospie prawdziwej oraz wirus SARS-CoV-2, udostępniony przez European Virus Archive Global.
Ciekawostką jest fakt, że naukowcy rosyjscy i chińscy postanowili użyć szczep adenowirusa typu 5 (Ad5) do produkcji szczepionek przeciw koronawirusowi.
Jednak szczepionki te budzą wiele zastrzeżeń, między innymi poprzez nabytą odporność na tego wirusa przez osoby dorosłe. Uważa się, że jeśli organizm osoby dorosłej zawiera już przeciwciała przeciw adenowirusowi, to tego rodzaju szczepionki nie zmobilizują układu odpornościowego do walki przeciw Covid-19.
Obecnie trwają prace nad wprowadzeniem do obiegu szczepionki aplikowanej donosowo, która także opiera się na wykorzystaniu adenowirusów.
Łączenie wirusa z substancjami ziołowymi: wyniki badań
W celu określenia działania wirusobójczego substancji ziołowych, należało połączyć je z wyżej wymienionymi wirusami.
w efekcie wykazano, że sok z aronii, granatu, czarnego bzu oraz napar z zielonej herbaty zmniejszały namnażanie i aktywność wirusów układu oddechowego.
Co więcej, czas interakcji naturalnych substancji z wirusami nie miał większego znaczenia w ich dezaktywacji. To sugeruje szybkie działanie przeciwwirusowe wymienionych preparatów ziołowych.
Wyniki wykazały, że najskuteczniejszym surowcem w walce z wirusami okazał się być sok z owoców aronii.
Co może wpływać na hamowanie wirusów przez ww. substancje roślinne?
Podsumowując:
Powszechnie stosowane metody płukania gardła zieloną herbatą w krajach azjatyckich, zwłaszcza w Japonii znane są od wieków. Jeśli spróbowalibyśmy zastosować tę terapię jako profilaktykę do walki przeciw wirusom grypy i koronawirusom, moglibyśmy wpłynąć na zahamowanie ich rozwoju. Jak to możliwe? Ponieważ Covid-19 rozprzestrzenia się w organizmie jeszcze przed wystąpieniem objawów. Profilaktyka płukania gardła substancjami roślinnymi mogłaby być pierwszą linią obrony przeciw grypie i Covid-19.1
Opracowanie:
Agnieszka Hendrysiak-Mazur
trafionewzielone.pl
1 Carina Conzelmann, Tatjana Weil, Rüdiger Groß, Peggy Jungke, Bruno Frank, Maren Eggers, Janis A. Müller, Jan Münch: „Antiviral activity of plant juices and green tea against SARS-CoV-2 and influenza virus in vitro.”
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii WIEDZA
Niedługo czekaliśmy na wiadomość informującą o pozytywnym wpływie zielonej herbaty na wirus SARS COV-2.
Na naszej stronie niegdyś ukazał się artykuł dotyczący badań na temat wpływu zielonej herbaty na wirus grypy: KLIKNIJ TUTAJ
Mając na uwadze ww. wyniki oraz wiele innych, niemieccy naukowcy w 2020 roku zaczęli podejmować szereg prób powstrzymania rozwoju wirusów grypy typu A jak też wirusa COVID-19 , opartych o naturalne składniki.
W fazie początkowej wirusy te lokalizują się w obrębie jamy nosowej, ustnej i gardła. Najlepiej byłoby prostymi metodami unieczynnić je. W ten sposób drobnoustroje nie miałyby możliwości rozprzestrzenienia się na dalsze części układu oddechowego oraz na kolejnych żywicieli.
Takie założenie skłoniło naukowców do wykorzystania w swej pracy wyłącznie naturalnych surowców roślinnych, wykazujących działanie przeciwwirusowe.
Opierając się na licznych badaniach, które udowodniły wpływ naturalnych składników na hamowanie rozwoju wirusów, postanowiono wybrać do tego celu następujące;
- zieloną herbatę typu Sencha pochodzącą z Japonii,
- sok z czarnej aronii,
- sok z granatu,
- sok z czarnego bzu.
Ilość zielonej herbaty użytej do badania:
Wykorzystano 3g zielonej herbaty, połączonej z 0,1g kwasu askorbinowego (witamina C).
Substancje te zalano 300 ml świeżo przegotowanej wody, które delikatnie mieszając parzono przez 4 minuty. Po tym czasie napar został odfiltrowany.

Hodowla komórkowa:
Do badania in vitro użyto między innymi materiał pochodzący z ludzkiego nabłonka podstawnego pęcherzyków płucnych.
Hodowla wirusowa:
Do badania namnożono: wirus grypy typu A: A / H1N1, adenowirus typu 5, odpowiadający za częste infekcje górnych dróg oddechowych dzieci i młodzieży, wirus krowianki, wykorzystywany do produkcji szczepionek przeciw ospie prawdziwej oraz wirus SARS-CoV-2, udostępniony przez European Virus Archive Global.
Ciekawostką jest fakt, że naukowcy rosyjscy i chińscy postanowili użyć szczep adenowirusa typu 5 (Ad5) do produkcji szczepionek przeciw koronawirusowi.
Jednak szczepionki te budzą wiele zastrzeżeń, między innymi poprzez nabytą odporność na tego wirusa przez osoby dorosłe. Uważa się, że jeśli organizm osoby dorosłej zawiera już przeciwciała przeciw adenowirusowi, to tego rodzaju szczepionki nie zmobilizują układu odpornościowego do walki przeciw Covid-19.
Obecnie trwają prace nad wprowadzeniem do obiegu szczepionki aplikowanej donosowo, która także opiera się na wykorzystaniu adenowirusów.
Łączenie wirusa z substancjami ziołowymi: wyniki badań
W celu określenia działania wirusobójczego substancji ziołowych, należało połączyć je z wyżej wymienionymi wirusami.
w efekcie wykazano, że sok z aronii, granatu, czarnego bzu oraz napar z zielonej herbaty zmniejszały namnażanie i aktywność wirusów układu oddechowego.
Co więcej, czas interakcji naturalnych substancji z wirusami nie miał większego znaczenia w ich dezaktywacji. To sugeruje szybkie działanie przeciwwirusowe wymienionych preparatów ziołowych.
Wyniki wykazały, że najskuteczniejszym surowcem w walce z wirusami okazał się być sok z owoców aronii.
Co może wpływać na hamowanie wirusów przez ww. substancje roślinne?
- Niewątpliwie obecność polifenoli, zwłaszcza katechin, garbników, flawonoidów,
- Kwaśne pH, które pomaga bezpośrednio inaktywować wirusy.
- Naukowcy zwracają uwagę na łączenie ze sobą związków roślinnych. Im więcej w organizmie wybranych substancji przeciwwirusowych, działających wedle różnych mechanizmów, tym lepsza ochrona przed rozprzestrzenianiem się drobnoustrojów.
- Stosunkowo łatwa dostępność substancji roślinnych: produkty roślinne to powszechnie dostępne preparaty, które mogą służyć jako środki do płukania jamy ustnej a tym samym zapobiegać rozprzestrzenianiu się wirusów w organizmie. Antyseptyczne płyny do płukania jamy ustnej, jak chociażby rozcieńczona woda utleniona czy środki na bazie etanolu są często stosowane przy profilaktyce walki z zakażeniem dróg oddechowych. Jednak mają one ograniczenia wynikające ze stopniowego uszkodzenia błon śluzowych, niemożności ich połykania czy ograniczonego czasu stosowania. Problemy takie nie dotyczą terapii substancjami roślinnymi. Mieszanki ziołowe można stosować częściej, bez ograniczeń czasowych. Można je także połykać.
Podsumowując:
Powszechnie stosowane metody płukania gardła zieloną herbatą w krajach azjatyckich, zwłaszcza w Japonii znane są od wieków. Jeśli spróbowalibyśmy zastosować tę terapię jako profilaktykę do walki przeciw wirusom grypy i koronawirusom, moglibyśmy wpłynąć na zahamowanie ich rozwoju. Jak to możliwe? Ponieważ Covid-19 rozprzestrzenia się w organizmie jeszcze przed wystąpieniem objawów. Profilaktyka płukania gardła substancjami roślinnymi mogłaby być pierwszą linią obrony przeciw grypie i Covid-19.1
Opracowanie:
Agnieszka Hendrysiak-Mazur
trafionewzielone.pl
1 Carina Conzelmann, Tatjana Weil, Rüdiger Groß, Peggy Jungke, Bruno Frank, Maren Eggers, Janis A. Müller, Jan Münch: „Antiviral activity of plant juices and green tea against SARS-CoV-2 and influenza virus in vitro.”
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii WIEDZA







