Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » PRZEPISY2 » TRADYCYJNY JAPOŃSKI PRZEPIS NA SCHŁODZONĄ ZIELONĄ HERBATĘ TYPU SENCHA LUB GYOKURO
0123
0

TRADYCYJNY JAPOŃSKI PRZEPIS NA SCHŁODZONĄ ZIELONĄ HERBATĘ TYPU SENCHA LUB GYOKURO

Data dodania: 10-06-2019

W Japonii znane są 3 sposoby na przygotowanie schłodzonej zielonej herbaty typu Sencha lub Gyokuro. Zdecyduj, który z nich jest najodpowiedniejszy dla Ciebie:)

alt
























Sposób 1: przygotowanie z użyciem kostek lodu:
Metoda ta pochłania dużo czasu ale prowadzi do uzyskania szlachetnego smaku i aromatu napoju.
Herbata zielona przygotowana w ten sposób zawiera o wiele mniej kofeiny niż zalana gorącą wodą.
Sposób przygotowania:
  • Nabierz do czajniczka lub kubka ok. 8g herbaty typu Sencha lub Gyokuro,
  • Wypełnij czajniczek kostkami lodu,
  • Poczekaj aż lód rozpuści się (nie podgrzewaj czajniczka),
  • Herbata będzie gotowa wówczas, gdy kostki lodu całkowicie się w niej rozpuszczą,
  • Przelej powstałą konsystencję do szklanego kubeczka.


Sposób 2: przygotowanie za pomocą gorącej wody:
Tego rodzaju technika całkowicie wydobywa rewelacyjny smak herbaty typu Sencha. Dzięki zalaniu jej liści gorącą wodą (temp. 70ºC) uzyskujemy wydobycie tego, co najcenniejsze, czyli dużej ilości katechin, które działają pro zdrowotnie na cały organizm. Jeśli chcemy poczuć przypływ energii, herbata przygotowana metodą numer 2 będzie najodpowiedniejsza do tego celu. Oprócz antyoksydantów poczujemy w niej obecność sporej dawki kofeiny. Pamiętajmy, że kofeina nie tylko będzie nas pobudzać ale wpłynie pozytywnie na naszą koncentrację.
Sposób przygotowania:
  • Nabierz do czajniczka ok. 8g herbaty typu Sencha lub Gyokuro,
  • Zalej liście wodą w temp. 70ºC,
  • Poczekaj 2-3 minuty. Możesz parzyć herbatę nawet dłużej ponieważ później dodany lód osłabi jej smak,
  • Przelej herbatę do szklaneczek z lodem.

Sposób 3: „parzenie” za pomocą chłodnej wody:
Metoda numer 3 jest najprostsza do wykonania. Dzięki niej poczujemy znakomity smak i aromat ww. herbat. Jeśli nie przepadasz za lekko gorzkawym smakiem zielonej herbaty lub nie chcesz w naparze dużej dawki kofeiny, sposób numer 3 jest odpowiedni dla Ciebie.
Sposób przygotowania:
  • Odważ ok. 10g liści herbaty typu Sencha lub Gyokuro, wsyp je do większego naczynia,
  • Wlej do naczynia od 500-1000ml zimnej wody,
  • Włóż naczynie do lodówki na czas 3 – 6 godzin,
  • Przed nalaniem herbaty do szklanek rozmieszaj konsystencję w celu wyrównania smaku.


Życzymy smacznego orzeźwienia!

Niebawem pojawią się kolejne przepisy z wykorzystaniem różnych rodzajów schłodzonych japońskich zielonych herbat...czytaj nasz blog a dowiesz się więcej!

 
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY

BLOG

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl