Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty, ceramika i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » PRZEPISY » TRADYCYJNY JAPOŃSKI PRZEPIS NA SCHŁODZONĄ ZIELONĄ HERBATĘ TYPU SENCHA LUB GYOKURO
01
0

TRADYCYJNY JAPOŃSKI PRZEPIS NA SCHŁODZONĄ ZIELONĄ HERBATĘ TYPU SENCHA LUB GYOKURO

Data dodania: 10-06-2019


W Japonii znane są 3 sposoby na przygotowanie schłodzonej zielonej herbaty typu Sencha lub Gyokuro. Zdecyduj, który z nich jest najodpowiedniejszy dla Ciebie:)


alt
























Sposób 1: przygotowanie z użyciem kostek lodu:
Metoda ta pochłania dużo czasu ale prowadzi do uzyskania szlachetnego smaku i aromatu napoju.
Herbata zielona przygotowana w ten sposób zawiera o wiele mniej kofeiny niż zalana gorącą wodą:

 
  • Nabierz do czajniczka lub kubka ok. 8g herbaty typu Sencha lub Gyokuro,
  • Wypełnij czajniczek kostkami lodu,
  • Poczekaj aż lód rozpuści się (nie podgrzewaj czajniczka),
  • Herbata będzie gotowa wówczas, gdy kostki lodu całkowicie się w niej rozpuszczą,
  • Przelej powstałą konsystencję do szklanego kubeczka.


Sposób 2: przygotowanie za pomocą gorącej wody:
Tego rodzaju technika całkowicie wydobywa rewelacyjny smak herbaty typu Sencha. Dzięki zalaniu jej liści gorącą wodą (temp. 70ºC) uzyskujemy wydobycie tego, co najcenniejsze, czyli dużej ilości katechin, które działają prozdrowotnie na cały organizm. Jeśli chcemy poczuć przypływ energii, herbata przygotowana metodą numer 2 będzie najodpowiedniejsza do tego celu. Oprócz antyoksydantów poczujemy w niej obecność sporej dawki kofeiny. Pamiętajmy, że kofeina nie tylko będzie nas pobudzać ale wpłynie pozytywnie na naszą koncentrację:

 
  • Nabierz do czajniczka ok. 8g herbaty typu Sencha lub Gyokuro,
  • Zalej liście wodą w temp. 70ºC,
  • Poczekaj 2-3 minuty. Możesz parzyć herbatę nawet dłużej ponieważ później dodany lód osłabi jej smak,
  • Przelej herbatę do szklaneczek z lodem.

Sposób 3: „parzenie” za pomocą chłodnej wody:

Metoda numer 3 jest najprostsza do wykonania. Dzięki niej poczujemy znakomity smak i aromat ww. herbat. Jeśli nie przepadasz za lekko gorzkawym smakiem zielonej herbaty lub nie chcesz w naparze dużej dawki kofeiny, sposób numer 3 jest odpowiedni dla Ciebie:

 
  • Odważ ok. 10g liści herbaty typu Sencha lub Gyokuro, wsyp je do większego naczynia,
  • Wlej do naczynia od 500-1000ml zimnej wody,
  • Włóż naczynie do lodówki na czas 3 – 6 godzin,
  • Przed nalaniem herbaty do szklanek rozmieszaj konsystencję w celu wyrównania smaku.


Życzymy smacznego orzeźwienia!


 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii PRZEPISY

BLOG

Sklep internetowy shopGold
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ