Trafione w Zielone

Ekskluzywne japońskie zielone herbaty, ceramika i kosmetyki.

wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » WIEDZA » ZIELONA HERBATA PRZECIW POWSTAWANIU MIAŻDŻYCY TĘTNIC
01
0

ZIELONA HERBATA PRZECIW POWSTAWANIU MIAŻDŻYCY TĘTNIC

Data dodania: 14-11-2018


 
 
alt
 
 
 









Narządy osłonięte są siecią naczyń krwionośnych, do których dociera krew ze składnikami odżywczymi.
Zdarza się, że naczynia te zaczynają twardnieć, a na ich ściankach pojawiają się cząsteczki tłuszczu, białko i sole wapienne. Powstają tzw. blaszki miażdżycowe, wytwarzane z cholesterolu o niskiej gęstości tłuszczu (LDL). Prowadzą one do zwężania i utwardzania naczyń. Krew ma utrudniony przepływ przez naczynia. To zjawisko nazywamy arteriosklerozą lub inaczej miażdżycą.
Aktualne badania zastanawiają naukowców nad obecnym w surowicy krwi białku o nazwie apolipoprotein B. Wysoka zawartość tego związku może wskazywać duże prawdopodobieństwo na zachorowanie na miażdżycę. Skutkiem miażdżycy mogą być: dusznica bolesna, zawał serca, udar, zator, niedokrwienie nóg, w którym dochodzi do częściowej martwicy tkanek. Wówczas konieczna jest amputacja.1
Liczne badania wykazały, że picie zielonej herbaty zapobiega pojawieniu się i rozwojowi miażdżycy.
W 1986 roku w Japonii, w prefekturze Saitama, Nakachi przeprowadził badania na grupie 8552 mieszkańców wykorzystując zieloną herbatę. W 1995 roku przedstawiono pierwsze wyniki z udziałem 1371 mężczyzn w wieku powyżej 40 lat. Wykazano zależność pomiędzy piciem co najmniej 10 filiżanek herbaty dziennie a zmniejszeniem stężenia cholesterolu całkowitego, triglicerydów i wzrostem cholesterolu HDL. W 2000 roku przedstawiono kolejne wyniki, tym razem z udziałem kobiet. Obie grupy wykazały spadek triglicerydów w surowicy a także zmniejszoną liczbę zgonów z powodu choroby serca u palaczy. Stwierdzono, że wypicie codziennie 10 filiżanek (każda po 150ml) zielonej herbaty może zapobiec chorobie niedokrwiennej serca.2
Z kolei Dr Paul Kroon w 2015 roku wykazał, że polifenole zielonej herbaty i jabłka blokują cząsteczki sygnałowe o nazwie VEGF (czynnik przepuszczalności naczyń, przywraca dostarczanie tlenu do tkanek). W organizmie VEGF jest główną przyczyną tworzenia się naczyń krwionośnych poprzez angiogenezę. Angiogeneza bowiem jest niezbędna do powstania nowotworu czy też blaszek miażdżycowych. Za pomocą ludzkich komórek pochodzących z naczyń krwionośnych naukowcy odkryli, że EGCG z zielonej herbaty oraz procyanidy (flawonoidy) pochodzące z jabłek mogą zablokować sygnalizację VEGF.3
W 2004 roku na myszach przeprowadzono kolejne doświadczenia.
Podawano im codziennie dootrzewnowe zastrzyki z EGCG (10mg/kg). Wyniki analizowano po 21 i 42 dniach doświadczeń. Leczenie to powodowało wzrost zdolności przeciwutleniającej w tkankach naczyń i krążenia ogólnoustrojowego. Zaobserwowano również zmniejszenie proliferacji komórek mięśni gładkich naczyń krwionośnych oraz aktywację genów redoks wrażliwych w warunkach in vitro.
EGCG hamowało u myszy rozwój płytki miażdżycowej, indukowany przez mankietowe uszkodzenie naczyń krwionośnych tętnic szyjnych (55% po 21 dniach i 73% po 42 dniach) w porównaniu z terapią farmaceutykami.4
W Chinach przeprowadzono badania na 379 mężczyznach i 141 kobietach, u których wykonywano po raz pierwszy koronarografię – cewnikowanie tętnic. Za pomocą tego badania pacjentów podzielono na dwie grupy: z chorobą wieńcową i bez choroby wieńcowej.
Wyniki pokazały, że spożywanie zielonej herbaty zmniejszało ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową u mężczyzn w porównaniu z tymi, którzy jej nie pili. U kobiet nie zauważono takiej korelacji.5
Kolejne badania przeprowadzono na grupie 40530 Japończyków w wieku od 40-79 lat, nie chorujących na początku badania na udar mózgu, chorobę wieńcową czy nowotwory.
Zainicjowano je w 1994 roku a zakończono w 2005. W tych latach zmarło 4209 osób. Od roku 1995-2001 badania skupiały się na konkretnych chorobach. W przeciągu 7 lat 892 osoby zmarły na choroby sercowo-naczyniowe a 1134 na nowotwory. Badani wypijali różne ilości herbaty: od mniej niż 1 filiżankę do 5 i więcej na dzień. Wyniki pokazały, że konsumpcja ww. napoju przyczynia się do spadku śmiertelności dla wszystkich przyczyn, w tym: dla mężczyzn pijących mniej niż 1 filiżankę/dzień 95%, 5 lub więcej filiżanek/dzień 88%. U kobiet pijących więcej niż 5 filiżanek herbaty/ dzień wynik ten zmniejszył się do 77%. Najbardziej widoczną zależność między piciem zielonej herbaty a spadkiem śmiertelności można było zauważyć w chorobach sercowo- naczyniowych, zwłaszcza u kobiet: 69% śmiertelności. W przypadku zachorowań na raka znacznego związku między piciem zielonej herbaty a spadkiem śmiertelności nie zauważono.6



 
Opracowanie:
Agnieszka Hendrysiak-Mazur
trafionewzielone.pl


1Źródło: Wikipedia
2Źródło: czytelniamedyczna.pl: „Działanie profilaktyczne zielonej herbaty w chorobie wieńcowej.”–Katedra i Zakład Farmacji Fizycznej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. dr hab. Anna Sułkowska
3Źródło: Institute of Food Research: "New evidence for how green tea and apples protect health.”
4Źródło: pubmed.gov: “Differential effects of green tea-derived catechin on developing versus established atherosclerosis in apolipoprotein E-null mice.”
5Źródło: czytelniamedyczna.pl: „Działanie profilaktyczne zielonej herbaty w chorobie wieńcowej.”–Katedra i Zakład Farmacji Fizycznej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. dr hab. Anna Sułkowska
6Źródło: pubmed.gov : “Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study.”
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii WIEDZA

BLOG

Sklep internetowy shopGold
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ